Dengan cuaca yang semakin bertambah panas di Malaysia, kita
tidak dapat mengelak daripada meminum minuman yang berais. Sememangnya minuman
berais dapat melegakan haus dan dahaga pada tekak kita. Bukan itu sahaja, ia
malah seakan-akan memberikan kesegaran dan tenaga kepada badan kita.
Jika anda kerap meminum minuman berais, pasti anda menyedari
perbezaan pada ais-ais ketul tersebut. Ada yang jernih, dan juga ada yang keruh
di dalamnya. Tetapi, jika anda pernah makan di restoran-restoran yang mahal,
pastinya anda perasan bahawa ais ketul yang digunakan adalah sangat jernih dan
seolah-olah seperti air.
Ais ketul yang keruh warnanya tidak bagus untuk kesihatan?
Namun, terdapat banyak pendapat mengenai kebersihan ais
ketul yang kita minum setiap hari. Seperti yang anda mungkin pernah dengar,
struktur warna ais dikatakan berkait dengan kualiti air yang digunakan untuk
menghasilkannya. Ada yang mengatakan warna ais ketul yang kabur dan keruh di
dalamnya bermakna ais itu diperbuat daripada air yang tidak selamat untuk
diminum. Sejauh manakah kebenaran pendapat ini? Adakah ia benar?
Pendapat itu sebenarnya
tidak tepat yang seperti yang dikhabarkan. Jika anda tak percaya, anda
boleh cuba menguji kebenaran pendapat ini dengan menggunakan air yang paling
bersih anda boleh dapat, seperti air yang ditapis oleh penapis dirumah anda.
Berkemungkinan besar ais ketul yang terhasil adalah ais ketul yang lebih kurang
sama seperti anda minum di kedai, kabur dan putih di bahagian dalamnya, tak
kiralah sebagus atau sebersih mana air yang anda gunakan. Sejernih mana ais
yang anda hasilkan, tidak boleh dibandingkan dengan ais yang anda lihat dalam
iklan komersial atau restoran-restoran mahal.
Bagaimana rupa ais ketul boleh menjadi berlainan, walaupun
dihasilkan menggunakan air dan melalui proses yang sama iaitu pembekuan?
Di dalam air yang biasa kita minum, terdapat banyak
bendasing yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Tapi jangan panik,
apabila dikatakan terdapat bendasing, ia tidak semestinya bermaksud kuman dan
bakteria. Air mengandungi banyak bendasing dan apa sahaja yang dijumpai di
dalam air dinamakan sebagai bendasing, walaupun banyak di antara mereka memberi
manfaat kepada kesihatan kita. Bendasing-bendasing yang terkandung dalam air
juga memberikan rasa yang berlainan kepada air.
Jadi mengapa ais ketul menjadi keruh dan putih di tengahnya?
ais ketul yang keruh tidak semestinya tidak baik untuk
kesihatan
Antara bendasing-bendasing yang biasa dijumpai di dalam air
termasuklah kapur, kalsium, florida, nitrat, magnesium dan beberapa elemen
organik lain. Oleh kerana bendasing-bendasing ini adalah mustahil untuk
dihapuskan atau ditapis melalui proses penapisan biasa, apabila anda membekukan
air ini menjadi ais, segala bendasing yang terkandung dalam air akan terkumpul
di tengah-tengah menyebabkan ais tersebut kelihatan putih di kawasan tengahnya.
Namun, ini bukanlah penyebab utama ais menjadi keruh dan keputihan di
tengahnya.
Cara pembekuan mempengaruhi struktur ais
Apabila anda ingin menghasilkan ais ketul di rumah, anda
tentunya akan memasukkan sejumlah air ke dalam bekas dan memasukkanya ke dalam
peti sejuk. Air biasanya mengandungi udara yang terlarut di dalamnya. Buktinya,
jika anda membiarkan segelas air di atas meja, anda boleh melihat gelembung
udara terbentuk di dalam air tersebut. Disebabkan oleh proses pembekuan biasa
berlaku dengan cepat, lebih-lebih lagi jika peti ais anda disetkan pada suhu
yang sangat rendah dan menggunakan bekas ais logam, udara yang terlarut di
dalam air tadi tidak sempat keluar, dan menghasilkan buih udara yang
terperangkap di dalam struktur kristal ais.
Selaim itu, ketika proses pembekuan sedang berlaku, bahagian
luar air/ais tersebut akan menyejuk dan membeku terlebih dahulu, dan
menyebabkan buih-buih udara ini tertolak ke bahagian dalam ais, lalu
menghasilkan ais yang warna putih didalamnya.
Bagaimana ais yang sangat jernih seperti di restoran mahal
dihasilkan?
Pembuat ais yang khusus menghasilkan ais yang jernih dengan
membekukan air secara berlapis dan berperingkat untuk memastikan buih udara
tidak terhasil di dalam ais tersebut. Selain itu, proses ini mengambil masa
yang lebih lama daripada penghasilan ais ketul biasa kerana ia disejukbekukan
secara perlahan-lahan, dan proses ini membenarkan udara yang terlarut di dalam
air sempat keluar daripada air tersebut, lalu menghasilkan ais yang jernih.
Jadi, jika anda ingin menghasilkan ais yang jernih, cuba
anda masak air tersebut terlebih dahulu, kalau boleh dimasak dua kali, dan
membekukannya dengan perlahan-lahan. Anda akan mendapat ais yang lebih jernih.
Konklusinya, ais yang keruh dan tidak jernih bukanlah penentu bahawa ais itu
berbahaya dan memudaratkan kesihatan.
Credit: Iluminasi
baca juga:
- PERINGATAN !!! JANGAN PERNAH MENCOBA MAKAN MIE INSTAN LALU ANDA MINUM AIR BERSODA,, MAKA AKAN TERJADI SEPERTI INI...SHARE KAN KEPADA TEMAN YANG LAIN..
- 8 Bahaya Tidur Sehabis Subuh Bagi Kesehatan
- Inilah 5 Jenis Makanan Orang Perempuan Kena Amalkan Untuk Elak Kanser Payudara
loading...
0 Response to "Adakah Ais Ketul Yang Keruh Dan Putih Di Tengah Memudaratkan Kesihatan? Seringkali Kita Lihat Ais Seperti Ini Digunakan Di Restorant. Baca Sini Untuk Maklumat Bermanfaat Selanjutnya. Kongsikan."
Post a Comment