Sunnah Nabi Muhammad s.a.w Kelebihan Dan Khasiat Halia
(Zanjabil)
Allah s.w.t berfirman, “Dan mereka dalam syurga itu, diberi
minum sejenis minuman yang campurannya dari Zanjabil.” (Surah Al-Insan : 17).
Rupa-rupanya air halia ini merupakan minuman syurga. Hari
ini saya ingin berkongsi sedikit khasiat halia yang kurang saya gemari jika
dibuat air, tapi paling saya suka gunakan dalam masakan harian.
Halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus,
kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin,
pati minyak, vitamin A, B dan C, lemak dan asid organik.
Ia dikatakan dapat merawat penyakit banyak angin dalam
badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, muntah,
cirit-birit, disentri, asma, sakit perut, reumatisme, pengaliran darah
bermasalah, mati pucuk, lemah tenaga batin, keracunan udang, badan kesejukan,
sakit pinggang, urat saraf lemah, mabuk kenderaan, batuk kering, kejang, buang
air berlendir dan darah haid berbau hamis.
Halia ini bersifat panas jika kita amati dan juga lembap.
Halia berupaya memanaskan tubuh, membantu proses pencernaan, melembutkan
dinding perut, membuka hati yang tersumbat akibat hawa dingin dan lembap. Halia
juga meningkatkan kekuatan seks dan mengatasi angin duduk yang berlaku pada
usus dan perut.
Khasiat Halia
1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal.
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh
membantu untuk memperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan,
demam dan peluh berlebihan.
2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang
dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian
kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia.
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien
penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik
dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang
membantu penyerapan nutrien.
4. Pencegahan Demam dan Selesema.
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan
semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of
Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan
orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas
dan diminum dua hingga tiga kali sehari
5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya
meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat
mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen
6. Mencegah Barah Usus.
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia
boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ Usus.
7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan.
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang
paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.
8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa.
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk,
halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana
ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan
cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.
9. Rawatan Kanser ovari.
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser
ovari.
10. Menguatkan imuniti.
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit
halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang
lemak melekat pada arteri. Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut,
dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.
11. Mengurangkan Morning Sickness.
Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan
perut sebanyak 75 peratus.
Panduan tanaman
Halia sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah (termasuk tanah
gembur) yang mempunyai saliran baik serta gembur dan peroi, dan tidak menyekat
tumbesaran rizom. Kajian menunjukkan
halia hidup subur pada pH 5.5 hingga 6.5.
Halia boleh juga
ditanam di tanah gambut yang pH nya 3.8.
Halia memerlukan taburan hujan sebanyak 200 hingga 260 cm
setahun dan ia juga perlu sedikit naungan.
Halia ditanam daripada keratan rizom tua yang berumur lebih
pada sembilan bulan.
Rizom yang berpenyakit eloklah dimusnahkan untuk mengelakkan
merebaknya penyakit bakteria dan kulat halia.
Rizom-rizom disimpan di tempat teduh dan berangin selama dua
hingga tiga minggu untuk percambahan tunas-tunas. Kemudian rizom dikerat 5 cm panjang dan
mempunyai sekurang-kurangnya dua mata tunas.
Anggaran 25-33 keratan boleh didapati daripada 1 kg rizom. Keperluan bahan tanaman dianggarkan
1,500-2,000 kg rizom segar sehektar.
PENJAGAAN
1. Pembajaan
Disyorkan mengikut keadaan tanah.
Tanah gambut – gunakan baja campuran yang mengandungi 73 kg
N, 44 kg P2Os dan 236 kg K20 sehektar.
Tanah bukan organan disyor menggunakan baja campuran yang
mengandungi 56 kg N, 67 kg P2Os dan 112
kg K20 sehektar.
2. Merumput
Sekurang-kurangnya 1-3 pusingan merumput dibuat semasa
membaiki batas-batas.
Hasil boleh dipungut sebagai halia muda semasa berumur 4-5
bulan dan halia tua semasa berumur 8-9 bulan (batang daun mula menjadi kuning).
Halia yang dipungut sekiranya terdedah lama kepada cahaya
matahari, akan kehilangan air dan mutunya merosot.
Sumber: http://www.khasiatpokokherba.com
loading...
0 Response to "11 KHASIAT HALIAH PADA KESIHATAN"
Post a Comment