Terdapat beberapa jenis makanan yang ibu-ibu perlu elak
untuk mengelakkan sebarang risiko kepada ibu dan bayi.
Jadi, untuk menjamin kesihatan ibu serta perkembangan bayi
yang sihat, ibu-ibu perlu mengambil berat pemakanan sepanjang waktu kehamilan.
Jom saya kongsikan sedikit panduan untuk ibu-ibu yang hamil.
1. Makanan mentah
Anda gemarkan makanan mentah seperti sushi? Jauhi makanan
ini untuk sementara waktu kerana pengambilan makanan mentah atau yang separa
masak boleh menyebabkan komplikasi yang buruk seperti:
Toxoplasmosis
Penyakit yang disebabkan oleh parasit yang terdapat di dalam
daging mentah dan sayur-sayuran tidak dicuci sempurna. Makanan seperti ini
boleh menyebabkan jangkitan intrauterine yang serius kepada bayi.
Cirit-birit
Salmonella biasanya terdapat di dalam daging ayam dan telur
yang tidak dimasak. Cirit-birit yang anda alami secara tidak langsung boleh
membahayakan bayi sekiranya tidak dirawat dengan segera.
Jangkitan cacing
Pengambilan ikan mentah boleh menyebabkan jangkitan cacing.
Walaupun tidak meninggalkan kesan langsung kepada bayi tetapi cacing akan
memakan segala zat yang diperlukan oleh bayi.
Keguguran, kelahiran pra matang dan keracunan
Salah satu penyebabnya berpunca daripada bacteria listeria
yang banyak terkandung di dalam keju yang tidak dipasteur dengan baik.
2. Vitamin A
Apa jua bentuk Vitamin A yang diambil melebihi 5000iu boleh
menyebabkan kecacatan muka, kepala, jantung, dan saraf bayi.
Sebagai langkah selamat, anda boleh mengambil beta karotena
yang banyak terkandung dalam lobak merah.
Makanan yang mengandungi banyak vitamin A speerti hati
daripada sumber haiwan perlu dielak.
3. Raksa
Makanan laut seperti tuna, mackerel (kembung besar) dan
beberapa jenis ikan bersaiz besar yang lain mengandungi kandungan raksa yang
tinggi.
Sekiranya pengambilan makanan yang megandungi raksa
berlebihan, raksa boleh menyebabkan kerosakan bayi.
4. Gula
Pengambilan gula berlebihan akan menyebabkan anda menghadapi
komplikasi kencing manis sewaktu hamil.
Malah, perkara ini boleh menyebabkan berat badan bayi
bertambah dan akan menyukarkan proses kelahiran.
5. Makanan yang diproses
Salah satu makanan proses yang popular ialah sosej. Sosej
berkemungkinan mengandungi kandungan nitrat dan nitrit yang tinggi.
Jadi, anda perlu mengurangkan pengambilannya.
6. Produk tenusu
Susu yang tidak dipasteur dan sesetengah keju boleh
mengandungi bakteria listeria yang berkemungkinan menyebabkan keguguran di awal
kehamilan dan kelahiran pra matang.
Keju yang diyakini selamat keju keras seperti cheddar, edam
dan parmesan, begitu juga dengan mozzarella, feta, marscapone dan krim keju.
7. Kacang tanah
Inilah satu-satunya jenis kekacang yang perlu dielak sewaktu
hamil kerana kacang tanah boleh meningkatkan alahan pada kacang dalam kalangan
bayi. Jika ahli keluarga anda mengalami masalah alahan, elakkanlah kacang
tanah.
8. Telur kuning
Telur kuning yang tidak dimasak sempurna dan masih kelihatan
cair biarpun sudah dimasak mungkin mengandungi salmonella.
Walaupun jarang memberi kesan kepada bayi, anda mungkin
mengalami muntah serius, cirit-birit, demam dan dehidrasi.
Jika ingin makan telur rebus, pastikan telur itu dimasak
lebih kurang tujuh minit.
credit: penmerah
BACA INI JUGA
- 20 Tanda-tanda Awal Kanser Menyerang, Ketahui Sebelum Terlambat.
- Membaca Doa Memohon Pertolongan, dan Perbaikan Urusan
- Buang Air dengan Cara Seperti Rasulullah SAW Ternyata Lebih Sihat
loading...
0 Response to "8 Makanan Yang Perlu Dielak Dan Dijauhi Ketika Hamil"
Post a Comment