Siapa yang tidak suka makan buah berkulit kuning, lembik,
manis dan sedap? Kewujudan buah ini sudah lama selama berabad-abad dan meskipun
ada buah yang baru keluar di pasar setiap minggu, pisang masih kesukaan kami
seumur hidup.
Pisang adalah makanan sempurna yang memberi tenaga kepada
kita, membuat kita merasa kenyang dan menyediakan semua nutrisi penting untuk tubuh
kita. Pisang kaya serat, vitamin dan gula semulajadi seperti fruktosa dan
sukrosa. Itulah sebab utama doktor juga mengalakkan pengambilan pisang semasa
bersarapan.
Orang Amerika makan pisang lebih banyak setiap tahun
daripada jumlah jeruk dan apel. Pisang yang dibeli di pasar biasanya boleh
bertahan dalam tempoh seminggu dan kadang kala lebih lama bergantung pada
tempoh tuaian dan cuaca.
Anda boleh perhatian selepas satu tempoh bintik-bintik hitam
mulai muncul pada pisang, semakin besar dan besar sampai mereka berubah menjadi
hitam. Kita biasanya cenderung untuk membuang pisang ketika mereka berpaling
coklat dan lembik kerana kita berfikir pisang sedang busuk, yang biasanya
berlaku pada buah-buahan yang lain. Namun, bintik gelap dalam pisang yang sebenarnya
bukan tanda membusuk, tapi sesuatu yang sama sekali berbeza.
Ketika pisang mulai mendapatkan bintik-bintik gelap itu
tanda pisang benar-benar mulai matang dan tempat lebih coklat memiliki yang
lebih baik. Bintik-bintik coklat mewakili TNF (faktor nekrosis tumor) yang
mulai berkembang dan bintik-bintik lain peningkatan kandungan faktor ini.
TNF adalah zat yang membantu dalam perang melawan sel-sel
abnormal dalam tubuh melawan kanser. Secara khusus, TNF membantu untuk membantu
komunikasi antara sel-sel sistem kekebalan tubuh memberikan tindak balas dan
itu membantu gerakan sel menuju area ke tubuh kita yang mengalami keradangan
atau terinfeksi.
Menurut penelitian terbaru TNF dari pisang menghentikan
pertumbuhan sel tumor dan menyebar dan menyebabkan apoptosis, atau kematian
sel. Kelebihan ini dikombinasikan dengan kandungan antioksidan yang pisang
miliki memperkuat sistem kekebalan tubuh kita dan meningkatkan jumlah sel
putih, memungkinkan tubuh kita untuk melawan infeksi bahkan kanser. Pastikan
anda mengingati informasi ini setiap kali anda melihat pisang dengan
bintik-bintik coklat dan jangan membuangnya.
Namun, selain dari kandungan tinggi antioksidan dan melawan
kanser kelebihan pisang memiliki manfaat jangka masa panjang lain itulah sebabnya
anda perlu untuk memasukkan mereka dalam diet anda sehari-hari dengan segera.
Berikut adalah manfaat mengambil pisang dua kali sehari dapat membantu anda
dengan:
Perut Memulas
Pisang adalah anti-acid semulajdi dan dapat meringankan
heartburn anda dalam satu minit. Jika anda merasa gejala ini dengan hanya
mengunyah satu biji pisang dan anda akan merasa lebih baik seketika.
Tekanan Darah
Pisang tinggi kandungan potasium dan kandungan natrium
hampir tidak ada di dalamnya yang merupakan mengapa ia baik bagi jantung anda.
Pisang dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah stroke atau serangan
jantung.
Tenaga
Pisang memberikan tenaga dan sesuai untuk pra-latihan.
Pisang mengandungi vitamin, mineral dan karbohidrat glikemik rendah yang
meningkatkan daya tahan anda dan kandungan tinggi kalium mencegah kram otot.
Anemia
Orang-orang yang menderita anemia boleh mendapatkan manfaat
besar dari pengambilan pisang ke dalam diet mereka kerana pisang dapat
menyediakan pesakit anemia dengan zat besi sangat diperlukan. Zat besi
merangsang produksi hemoglobin dan membantu penghasilan darah.
Ketidakselesaan Dalam Perut
Ini keadaan yang menjengkelkan kerana ada sesetengah makanan
memang menyebabkan kesan pada usus dan punca ketidakselesaan perut. Untungnya
untuk anda, pisang memang sesuai untuk keadaan ini kerana pisang lembut dan
lembik dan melindungi lapisan dari asid dan iritasi perut.
Tekanan
Apakah anda tahu bahawa pisang dapat membantu anda dengan
tekanan? Pisang kaya triptofan, yang ditukar menjadi serotonin, jika
ditelan.Untuk pengetahuan anda, serotonin adalah neurotransmitter yang membuat
kita merasa tenang, santai dan dalam suasana perasaan yang lebih baik. Jadi
jika anda merasa stress ambil sebiji pisang dan anda akan merasa jauh lebih
baik.
Sembelit
Pisang memiliki jumlah tinggi serat yang bermanfaat jika
anda menderita disebabkan sembelit. Pisang dapat merangsang buang air besar dan
meringankan gejala.
Saraf atau PMS
Jika anda merasa seperti lemah dan tertekan, boleh mula
mengambil pisang. Pisang dapat mengatur gula dalam darah dan kaya vitamin B,
yang secara semulajadi menenangkan sistem saraf dan membuatkan perasaan santai,
mengakibatkan peningkatan suasana tenang secara keseluruhan.
Kawal Suhu
Ini mungkin hal yang paling mengejutkan, tapi pisang dapat
menurunkan suhu anda. Jika anda mengalami kepanasan kerana suhu atau kurang
sihat boleh cuba mengambil pisang.
credit: islam itu indah
loading...
0 Response to "Makan 2 Biji Pisang Setiap Hari Selama 1 bulan, inilah Yang Akan Terjadi Pada Tubuh Anda..! Menakjubkan.."
Post a Comment