Sering menjadi persoalan apakah maksud mimpi bertemu orang yang sudah meninggal dunia.. Ini jawabnya. Wallahualam..Apakah Maksud Mimpi Bertemu Orang Yang Sudah Mati?Ini Jawabannya.


Seseorang sering bermimpi ketika mereka sedang tertidur lena, namun ada sebahagian dari orang-orang telah bermimpi bertemu dengan orang-orang terdekat mereka yang telah meninggal dunia dan ternyata ada makna mimpi bertemu orang yang sudah meninggal dunia.

Mengapa kita boleh bermimpi bertemu dengan orang yang sudah meninggal? Dan apakah makna disebalik mimpi itu?

Mimpi Bertemu Orang yang Sudah Meninggal, Mungkinkah ada maksud tertentu?

Ramai orang yang menganggap mimpi hanyalah mainan tidur semata sehingga tidak ada maksud di dalamnya, namun ada sebahagian orang yang percaya bahawa setiap mimpi mempunyai maksud dan malah sebagai petanda adanya perkara baik atau buruk. Salah satu mimpi yang dipercayai mempunyai maksud tertentu adalah mimpi bertemu dengan orang yang telah meninggal dunia.Berikut adalah maksudnya:

1. Sebagai petanda kerinduan - Erti mimpi bertemu orang yang sudah meninggal adalah sebagai petanda bahawa orang itu sangat merindukan orang yang telah meninggal tersebut seperti orang tua, saudara, dan rakan-rakan. Setelah bermimpi maka tidak perlu difikirkan sangat dan sebaiknya akan mendoakan orang yang telah meninggal dunia dalam mimpi tersebut agar mendapat ketenangan dan jangan lupa sekali-kali mengunjungi kubur mereka.

2. Pertanda adanya mesej dari arwah - Ada beberapa orang yang berpendapat bahawa bermimpi bertemu dengan orang yang sudah meninggal bermakna bahawa arwah ingin menyampaikan mesej kepadanya kerana semasa hidupnya masih ada urusan yang belum dapat diselesaikan.

3. Pertanda akan mendapat pertolongan - Pendapat lain mengatakan bahawa bermimpi bertemu dengan orang telah meninggal dunia adalah petanda akan mendapat pertolongan dari seseorang yang akan menyelesaikan masalah yang dihadapi orang tersebut.Namun, ketiga maksud tersebut belum dapat dibuktikan kebenarannya dan hanya berkembang sebagai mitos yang dipercayai oleh ramai orang.

Selain mimpi bertemu dengan orang yang telah meninggal dunia, malah ada pula mimpi becakap dengan orang meninggal. Mimpi itu juga sebenarnya mempunyai makna yang tersembunyi di dalamnya iaitu sebagai petanda bahawa semua yang diusahakan oleh orang tersebut akan sia-sia dan tidak berjaya.Namun sebagai makhluk yang beriman, sebaiknya tidak langsung percaya dengan petanda tersebut kerana makna yang terkandung dalam mimpi tersebut merupakan penafsiran dari manusia saja dan belum terbukti kebenarannya. 

Mimpi tersebut dapat mendekati nilai kebenaran jika orang yang bermimpi berkelakuan baik dan jujur ​​dalam kehidupannya dan sebelum tidur selalu membersihkan diri terlebih dahulu dan mengambil air wuduk. Seterusnya adalah mimpi tentang ahli keluarga yang telah meninggal dunia seperti datuk-nenek, ayah-ibu, dan adik-kakak. 

wallahualamloading...

0 Response to "Sering menjadi persoalan apakah maksud mimpi bertemu orang yang sudah meninggal dunia.. Ini jawabnya. Wallahualam.."

Post a Comment