KATA USTAZ DON, ADA 3 SEBAB BOLEH BUAT HIDUP TAK BERKAT. INI NASIHATNYA...
Tak dinafikan setiap kali gaji masuk, duit akan cepat habis, mengalir laju seperti air. Walaupun bergaji banyak, tetapi tetap rasa tak cukup lebih-lebih lagi jika di hujung bulan.
Pernah tak kita terfikir kenapa situasi ini sering berlaku pada kita? Adakah kita melihat dalam apa kesalahan yang telah dilakukan hingga rezeki yang kita dapat itu seperti tidak berkat.

Ibarat tin kosong walaupun mempunyai harta berjuta, tetapi hati tak tenang dan bahagia. Malah sentiasa mengeluh kenapa asyik tidak cukup wang belanja.
Sebenarnya, ia terjadi disebabkan diri kita sendiri. Seperti yang dikhabarkan oleh Ustaz Don Daniyal dalam petikan tazkirah yang disampaikannya.
"Bukan hanya daging babi, haiwan tak disembelih, atau pun arak sahaja yang kita perlu jaga sangat-sangat supaya tidak masuk ke dalam perut. Ada lagi sumber yang lain kita perlu elak dicampurkan dengan darah daging.

“Nasi yang dimakan memang halal, tetapi kalau dibeli dengan gaji yang ditipu pun ragu statusnya. Jadi ragu disebabkan semasa waktu kerja, guna talian internet ofis berjam-jam melayan Facebook peribadi, lepak-lepak di kantin, kafeteria, ataupun konon keluar jumpa klien tetapi sebenarnya klien untuk bisnes sendiri. Ataupun pergi rumah kawan untuk dengar gosip terbaru.

“Makan ayam goreng yang JAKIM sahkan halal, tetapi dibeli guna wang claim yang diada-adakan. Claim hotel, tetapi sebenarnya menginap percuma di rumah saudara-mara. Minta pemandu teksi keluarkan resit palsu. Claim mileage ke lokasi meeting, tetapi melencong membeli belah sebelum pulang ke ofis.

“Sengaja lengah kerja waktu pejabat kerana mahu claim overtime. Ambil kertas A4, sampul surat, selotep, guna mesin fotostat pejabat untuk urusan bisnes online milik sendiri. Kadang-kadang, badan asyik sakit-sakit, duit asyik tak cukup, masalah bertimpa-timpa, bukan sebab Tuhan tak sayang. Bukan sebab orang aniaya. Bukan sebab santau atau kerja jin. Tetapi puncanya daripada diri sendiri yang tak mengawal hati.
Fikir dalam-dalam. Apabila musibah; tidak perlu tuding jari, ataupun bertanggungjawab atas perilaku sendiri".
Dalam hidup yang singkat ini kita perlu cari keberkatan. Tidak susah nak mencarinya kerana hanya membuat perkara yang mudah juga sudah dapat keberkatannya.

*KEBERKATAN YANG DICARI*
*6 cara untuk mendapat pahala setelah mati:*

1. Beli Al - Quran kepada seseorang, setiap kali dia membacanya kamu akan menerima pahala.
2. Sedekah kerusi roda kepada hospital, setiap kali org sakit menggunakannya nescaya kamu akan mendapat pahala.
3. Turut serta dalam pembinaan masjid.
4. Meletak watercooler di tempat awam.
5. Menanam pokok. Kamu menerima pahala sekiranya ada manusia ataupun binatang berteduh di bawahnya atau makan darinya.sumber: hijabistaloading...

1 Response to "KATA USTAZ DON, ADA 3 SEBAB BOLEH BUAT HIDUP TAK BERKAT. INI NASIHATNYA... "

 1. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

  Web: almawaddah.info

  Salam


  Kepada:

   

  Redaksi, rektor dan para akademik


  Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


  Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

  Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


  Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

  ReplyDelete